Nový stavební zákon slibuje zrychlení procesu. Naráží však na četná ALE
25. 08. 2021

Nový stavební zákon slibuje zrychlení procesu. Naráží však na četná ALE

Po novém stavebním zákonu volají developeři i soukromé osoby. Pomalý proces povolování staveb je výrazným limitem efektivního rozvoje měst a přispívá i k rostoucí ceně nemovitostí. Jaké změny slibuje nový stavební zákon?

Zásadní předpis v povolování staveb

Česká republika je dlouhodobě kritizována pro pomalé vyřízení stavebních povolení. Tato skutečnost výrazně brzdí rozvoj měst, komplikuje bytovou situaci i komerční výstavbu a přispívá i k růstu cen nemovitostí. V legislativním procesu je návrh nového stavebního zákona, od kterého si zákonodárci slibují výrazné zjednodušení a urychlení procesu.

Co přinese nový stavební zákon

Úspěšná implementace nového stavebního zákona znamená vznik nezávislé soustavy stavebních úřadů, které budou řízeny centrálně jako soubor státní stavební správy. Zároveň by měly být zrušeny speciální stavební úřady. Celý proces bude digitalizovaný s možností kontroly.

Důležitou změnou je sloučení jednotlivých procesních postupů do jednoho řízení, které zastřeší dílčí kroky a jednotlivá povolení (územní plán, životní prostředí aj.). Kompletní vyřízení stavebního povolení nesmí trvat déle než 1 rok.

Nový stavební zákon do června 2023

Pokud bude nový stavební zákon schválen, měl by být účinný od 1. června 2023 s tím, že některé dílčí změny budou provedeny dříve. Překážkou je aktuálně sloučení dotčených orgánů, které vydávají k žádosti o povolení stavby nejrůznější stanoviska.

Sloučení stavebních úřadů pod jeden centrálně řízený orgán by mělo zajistit transparentnost celého procesu a eliminovat prosazování nejrůznějších soukromých zájmů.

Revoluce nebo nepřehledný proces?

Nový stavební zákon by měl nahradit stavební zákon z roku 2006, který sliboval jednodušší proces a rychlejší vyřízení stavebního povolení.

Totéž si zákonodárci slibují od nového stavebního zákona.

Je otázkou, zda implementace navrhované úpravy přinese tolik očekávané změny do praxe nebo to bude naopak znamenat komplikaci už tak nepřehledného a náročného stavebního řízení.

Minimálně pro soukromé osoby by se mělo jednat o pozitivní posun vpřed. V rámci jednoho stavebního řízení budou osloveny všechny orgány, které se k povolení stavby musí vyjádřit a vyjádření si zajistí samotný stavební úřad. Nadějnou zprávou je i zmiňovaná digitalizace, kontrola dílčích kroků a limit pro celkovou délku vyřízení.

Ing. Libuše Mazalová - REAL SPEKTRUM BOSKOVICE
Autor: Ing. Libuše Mazalová - REAL SPEKTRUM BOSKOVICE

V realitách se aktivně pohybuji od roku 2000 a po celou dobu pracuji  v realitní kanceláři REAL SPEKTRUM BOSKOVICE. I mé předchozí pracovní aktivity byly spojené s úctou a profesionálním přístupem ke klientům. 

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na co nejvyšší úrovni.

Točím video prohlídky, pořizuji profesionální fotografie s použitím fotostagingu tak, aby vaše nemovitost na nich skutečně vynikla. Při focení exteriéru využíváme snímky z dronu.

Používám nejmodernější technologii pro prodej nemovitosti - 3D sken, díky kterému zájemce prochází nemovitostí v klidu svého domova a získá tak detailní přehled. Součástí 3D skenu jsou půdorysy všech podlaží.

Vaši nemovitost budu prezentovat na webu vytvořeném pouze pro vaši nemovitost. Samozřejmostí je zveřejnění nabídky na sociálních sítích... vše s jasným cílem. Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu k vaší plné spokojenosti. 

K dosažení maximální prodejní ceny realizuji prodej formou aukce a to buď prodej nejvyšší nabídce formou "obálkové metody" nebo formou "elektronické aukce"

Kromě práce realitního makléře do mé pracovní náplně patří také správa nemovitostí. V současné době ji zajišťuji pro dvacet společenství vlastníků a několik fyzických osob.

 

Pokud Vás cokoliv dalšího zajímá, neváhejte mě kontaktovat. Ráda se s Vámi sejdu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení